Skip to main content

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse manuele therapie volgens de principes van de eeuwenoude Oosterse Geneeskunde.  Het betekent letterlijk ‘druk met de vingers’.

Centraal staat de levensenergie, de Chi. Deze stroomt via een netwerk van energetische banen (de meridianen) door het lichaam. Een vrije energiestroom is belangrijk voor een goede fysieke en mentale conditie en een gevoel van welzijn.

Veel mensen voelen zich tegenwoordig gejaagd of zelfs verlamd door een veeleisende manier van leven. Door een druk bestaan verliezen we het contact met onszelf. We zijn ons niet meer bewust van ons lichaam en het voelt alsof we in gevecht zijn met onszelf en met het leven. Dit ontaardt in verschijnselen zoals pijn, spanningen, stress en uit zich in fysieke en emotionele klachten.

Tijdens de behandeling wordt vastzittende energie door middel van druk, strekkingen en rotaties in beweging gebracht. Dit kan worden ervaren als pijn welke scherp kan zijn, maar kan ook heel prettig voelen. We voelen bewust ons eigen lichaam.

Shiatsu stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam doordat de Chi weer gaat stromen. Het brengt de energie op gang, maakt emoties vrij en creëert daardoor ruimte om een nieuwe impuls aan het leven te geven.

Laat je verrassen door de mogelijkheden van de Oosterse Geneeskunde en voel zelf hoe je jouw energie weer in goede banen leidt.  Hierbij kun je denken aan jouw nachtrust, spijsvertering, helder hoofd, energie, ontspannen, soepel, kracht, bewegen.

Verschenen in het blad Medisch Dossier van December 2022